AKCIÓS hírlevél kérése

Hírlevelünk küldését bármikor megszüntetheti.

 

 

 

 

 


Drágulhatnak az élelmiszerek - Egyes élelmiszerek tiltólistára kerülnek E-mail

Drágulhatnak az élelmiszerek

A kormány honlapján megjelent az élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről és az ezzel összefüggő intézkedésekről szóló rendelettervezet. Ennek értelmében 2013. szeptemberétől tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Azt már mindannyian tapasztalhattuk, hogy az egészséges életmód többlet kiadással jár, az egészségesebb ételek sokkal drágább áron vásárolhatók meg. Senki ne gondolja, hogy szeptembertől változatlan áron juthat hozzá az egészséges táplálékhoz, sokkal inkább az a gyanúnk, hogy mindez drágítja az élelmiszerek árát. Mégis azt kell mondanunk, hogy száműzni kell bevásárló kosarunkból az egészségre különösen ártalmas "művi" megoldásokat.

A növényi alapanyagokból hidrogénezéssel előállított mesterséges transzzsírokat a kenyéren kívül több pékáru, a  gyorséttermekben sütött ételek, valamint a nagy zsírtartalmú édesipari termékek (pl. kakaós tejmassza, nápolyi, töltött kekszek, stb.), és a levesporok is tartalmazzák. Az igaz, hogy a transzzsírtól a termék krémesebb állagú lesz, a gyorséttermekben pedig azért használják, mert az ezt tartalmazó olajban gyorsabban és ropogósabbra sül az étel, ugyanakkor mindez károsan hat egészségünkre.

 

A szívinfarktus egyik okozója

Tudományos vizsgálatokkal igazolták, hogy az ipari eredetű transz-zsírsavak komoly veszélyt jelentenek az emberek egészségére. Az olyan élelmiszerek, amelyekben az összenergia-bevitel 2%-ának megfelelő, azaz már 5 g/nap transz-zsírsav bevitel 25%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Korábbi cikkünkben - amely itt olvasható - foglalkoztunk az úgynevezett halállistával, azaz közöltük azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyekben a transz-zsirsavak mennyisége meghaladta az egészségre ártalmas mértéket.

A mesterséges transz-zsírsavak a szervezetben emelik a triglicerid szintet, valamint az összkoleszterin/HDL („rossz koleszterin”) arányát, emiatt jelentős a hatásuk az érelmeszesedés kialakulásában. A transz-zsírsavak nagymértékben járulnak hozzá a szisztémás gyulladások, a vérérfal károsodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmus zavarok és a cukorbetegség kialakulásához.

 

A kormány lépett

2013. szeptember 1-től tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, vagy forgalmazni, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A forgalomban lévő, de a rendelet előírásainak nem megfelelő élelmiszerek a fogyaszthatósági illetve minőségmegőrzési idejük végéig forgalmazhatóak. Ezek alapján azt tanácsoljuk minden olvasónknak, hogy figyeljenek majd az élelmiszerek gyártási idejére is, hiszen 2013. szeptember 1. után nem hozhatók forgalomba a fentiekben leírt egészségkárosító élelmiszerek.

A kormány tervezett rendelete itt olvasható - LETÖLTÉS ITT!

A transz-zsírokat nagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszerekKapcsolódó hír:
Újabb hírek: