AKCIÓS hírlevél kérése

Hírlevelünk küldését bármikor megszüntetheti.

 

 

 

 

 


Halállista - Jobb ha elkerüljük néhány élelmiszer vásárlását E-mail

Halállista

Csak halállistának nevezték a sajtóban az OÉTI - Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet - által közzétett vizsgálati eredményt, amely a kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek transz-zsírsav tartalmát vizsgálta.

A gyártási technológiától függően a növényi olajok feldolgozása során az élelmiszerekben keletkező transz-zsírsavak károsak az emberi szervezetre, mert fogyasztásuk jelentős kockázati tényező a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. Orvosi szakvélemények szerint a transz-zsírsavak elfogadható mennyisége 2 gramm az adott élelmiszer 100 gramm zsírjára vonatkozóan.

 

Figyeljünk az OÉTI számra!

2004. május 1-től nem kötelező az étrend-kiegészítők, a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, valamint a kozmetikumok korábbi jogszabályokban rögzített engedélyezése. Ezen termékek csomagolásán OÉTI engedélyszám nem tüntethető fel. Ez érthető, hiszen nem is engedély-kötelesek.

Ennek ellenére mégis láthatunk OÉTI számot! A fent nevezett élelmiszerek nagy része jelenleg nem engedély-köteles, hanem bejelentés-köteles. Ezért a termékek egy részén az OÉTI iktatószáma vagy nyilvántartásba vételi száma található. Ez megtévesztő lehet, hiszen ez nem engedélyszám! Ennek a számnak a használata a termékek címkéjén nem kötelező, de nem is tiltott.

 

Csak egészséges élelmiszert!

Az alábbi letölthető dokumentum rengeteg élelmiszer vizsgálati eredményét tartalmazza. Ezek ismerete segít nekünk kiválasztani az egészségünkre nem ártalmas élelmiszereket.

Élelmiszerek vizsgálati eredménye - Letöltés itt!

Aki többet szeretne megtudni a transz-zsirsavak hatásairól, annak az alábbi letölthető dokumentumot ajánljuk.

Gyakori kérdések a transz-zsirsavakról - Letöltés itt!Kapcsolódó hír:
Újabb hírek: